Translate

Sato Elementary School Header

Sato Elementary School opened as the District's 34th elementary school in September 2017. Sato was designed as a prototype school by DLR Group Architects. Vose, Hazeldale and William Walker elementary schools will all have the same design.

Sato has a capacity of 750 students. The 87,200-square foot school includes 32 classrooms, 9 additional teaching spaces, a stage, teaching area in the library and a dividable gym. It was built by Skanska USA.

The District originally planned to build the new school in the North Bethany area during the 2017-2018 school year, but moved construction up a year due to growth and overcrowding.

The school's name pays tribute to the Sato's, a Japanese-American family who came to the area in 1926 and farmed on in the area. Their four children graduated from Beaverton High School.

 During World War II, the Sato Family was sent to the Minidoka Internment Center for three years. Two sons, Shin and Roy, enlisted in the military. Shin died in combat in 1944. Roy was wounded twice and received the Purple Heart. The Sato family is buried in the Bethany Presbyterian Church cemetery on Kaiser Road.

Budget: $38,175,000.00
Funding: 2014 Bond
Schedule: 05/2016 - 08/2017
Status: Complete

Construction Photos

Teachers dig in dirt at groundbreaking
Kids dig in dirt at groundbreaking
Steel beams
Steel beams
Steel beams
Construction of gym and commons area
Concrete decking on second floor
Steel brace in school
Exterior of school
Construction of gym
Crews install exterior colored panels
Gymnasium
Exterior courtyard
Playground
Construction of commons area
Playground

Fast Facts:

  • Opened September 2017 as the District’s 34th elementary school
  • Architect: DLR Group; General Contractor: Skanska USA
  • 87,200 square foot building with 750-student capacity
  • Solar panels generate 82 kW; 20% of what the building uses; enough power to support 8 average U.S. homes
  • Abundant natural light and constant fresh outside air to all classrooms
  • Reinforced structure allows immediate occupancy after a seismic event
  • Centrally located gym, commons and courtyard provide large venue for school and community events
  • Features to highlight the building as a learning tool throughout